Vi restaurerer frem til efteråret 2022

Så husk også at besøge restaureringsfanen

Pressemeddelelse - 17. JUNI 2020

Formandsskifte inden den store restaurering går i gang: Marius Hansteen bliver ny bestyrelsesformand for arbejdsrefugiet Ørslev Kloster

Den nye bestyrelsesformand, som til hverdag er direktør for Historie & Kunst ved Københavns Kommune, tager over fra Mads Bille. Forude venter en stor restaureringsproces, der er muliggjort via 51 mio. kr. fra en række markante danske fonde. Restaureringen vil føre Ørslev Kloster sikkert ind i fremtiden og cementere klosterets position som en regional ressource og en afgørende del af den danske kulturarv.

Marius Hansteen

Marius Hansteen var fra 2012 til 2018 kultur- og presseråd ved den danske ambassade i Paris, ligesom han var direktør for Fondation Danoise, Det danske Studenterhus i Paris.

Siden 2018 har han været direktør for Historie & Kunst i Københavns Kommune, ansvarlig for Københavns Museum, Thorvaldsens Museum, Nikolaj Kunsthal, Københavns Stadsarkiv og Rådet for Visuel Kunst.

Nu indtager han posten som ny bestyrelsesformand for arbejdsrefugiet Ørslev Kloster. Han afløser Mads Bille, kordirigent og kunstnerisk chef for Den Jyske Sangskole, som takker af efter mange års tro tjeneste på posten.

Ørslev Kloster er netop nu ved at forberede sig på en omfattende restaurering, og det er ikke mindst denne proces, som Hansteen kommer til at få afgørende indflydelse på.

51 mio. kr. fra fonde fører klosteret ind i fremtiden
Siden 1969 har det gamle nonnekloster ved Limfjorden givet arbejdsro til over 40.000 refugiegæster, og en samlet donation på 51 mio. kroner fra en række markante danske fonde vil føre arbejdsrefugiet sikkert ind i fremtiden. (Se den samlede liste herunder.)

Helt konkret vil der blive etableret 10 ekstra værelser, og der bliver genetableret trappeforløb helt fra kælderens folkestue til kirkens tårn, så man kan bevæge sig rundt i hele anlægget.

Klosterets portnerbolig bliver desuden udbygget til gruppeophold med 8 af de ekstra nævnte værelser. Ydervægge, døre og vinduer bliver restaureret, og tekniske installationer vil blive fornyet.

 

Ny formidlingsenhed etableres
Klosteret tiltrækker – både som arbejdsrefugium og rekreativt og kulturelt besøgssted –mere end 20.000 mennesker hvert år. Til parken og skoven er der offentlig adgang året rundt, og klosteret afholder over 100 rundvisninger om året samt en række events, der trækker mange mennesker til fra nær og fjern.

Til disse mange besøgende vil der som en del af restaureringsarbejdet også blive etableret en formidlingsenhed, så alle kan gå beriget fra et besøg på Ørslev Kloster – også selvom man ikke i det daglige kan komme indenfor i klosteret, hvis man ikke er på arbejdsophold.

Regional ressource og del af den danske kulturarv
Samlet set forbedres faciliteterne både inde og ude, og det samlede kulturmiljø med kirke, kloster, gård og de omgivende 45 tønder land med skov, enge og park udgør tilsammen et af de absolut bedst bevarede nonneklostre i Norden.

Projektet er dermed en del af en gennemarbejdet forretningsplan og strategi, hvis hovedformål er at sikre Ørslev Kloster som en afgørende del af den nationale kulturarv og som en vigtig regional ressource.

Restaureringen påbegyndes for alvor i februar 2021 og vil være færdigt midt i 2022. Man vil ikke kunne bo på klosteret mens arbejderne pågår, men der vil være rig mulighed for at følge det spændende projekt undervejs, takket være formidlingskonceptet Mens vi venter.

Læs mere om Ørslev Kloster på www.oerslev-kloster.dk

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:
Janne Fruergaard Keyes 61 31 30 20 janne@oerslev-kloster.dk

Følgende fonde og offentlige instanser er del af den samlede donation på 51 mio. kr. til restaureringen af Ørslev Kloster:

  • A.P. Møller og hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal
  • Foreningen Realdania
  • Spar Vest Fonden
  • Augustinus Fonden
  • Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
  • Slots- og Kulturstyrelsen
  • GBHF-Fonden
  • Skive Kommune
  • Sportgoodsfonden

Indledninger....

Herunder bringer vi 2 indledninger fra bogen TANKER på Ørslev kloster, som udkom i 2019 i forbindelse med Ørslev Kloster Arbejdsrefugiums 50-årsjubilæum. Læs med... og hvis du vil kende slutningerne og de mange, mange andre nedskrevne tanker, så køb bogen her.

Ørslev Kloster og Peter Seeberg

Af Jens Vellev (TANKER på Ørslev Kloster, 2019)

Det har vel været i foråret 1968, jeg med Peter Seeberg foretog en mindeværdig udflugt til Ørslev Kloster. Jeg arbejdede som så ofte både i årene før og efter med arkæologiske udgravninger for Stiftsmuseet i Viborg. Lederen var her siden 1960 Peter Seeberg. Dagligdagen på det lille museum med meget få ansatte foregik under venskabelige og aldrig kedelige former. Kolleger fra landets andre også dengang små provinsmuseer kom regelmæssigt til møder i museets kontordomicil i den gamle telegrafbygning et stenkast fra Domkirkens sydindgang. Men ofte skete det også, at Peter fik mere uforpligtende besøg af venner, forfatterkolleger, malere, filmfolk og arkitekter. Samværet kom ofte til at foregå med spisning med rigelige mængder af god rødvin hentet hos den nærtliggende Jørgen Købmand. Om aftenen kunne disse sammenkomster henlægges til Peters bolig beliggende syd for Asmild Kirke på den anden side af Søndersø. Jeg tænkte dengang, at sådan måtte dagligdagen også forme sig på landets andre museer. Det var nu ikke tilfældet. I Viborg var al ting anderledes.

Den 24. december 1964 døde komtesse Olga von Sponneck. Hun havde ejet Ørslev Kloster siden 1934. Hun havde store planer for stedets fremtid. Ja hun havde forstillet sig, at det kunne blive et dansk sidestykke til det i Syditalien beliggende refugium San Cataldo for videnskabsfolk og kunstnere. Det blev ved tanken, og ved hendes død var mulighederne åbne. Peter Seeberg dukkede op på klosteret allerede den 24. december 1964......

Læs resten af Jens Vellevs fortælling i TANKER på Ørslev Kloster

De andre

Af Ida Klemann (TANKER på Ørslev Kloster, 2019)

“Åhh nej … det er løgn, det havde jeg ikke set komme. En uundgåelig personlighed træder ind på scenen, og han er åbenbart også på vej til Ørslev Kloster. Er jeg mon dømt til excentrikere, der erobrer min opmærksomhed, paralyserer min tilstedeværelse og umærkeligt danser mig over på deres banehalvdel?”

 

Midsommer 1988

Jeg er fuldstændig udmattet, segnefærdig og omtrent på flugt efter en stribe heftige og begivenhedsmættede år på Christiania, med iskolde vintre, overlevelseskamp og min elskede, smukke, vilde, skønne, polske malermand, Kazimierz. Jeg sidder i toget på vej til Skive, kikker langt og forestiller mig synet af klosteret, sådan som det ligger der og breder sig midt i sit landskab, med sin lange kalkede østfløj, sin lindeallé, sin historie, sit kirketårn og sin overdådige askese.

Ørslevkloster er stedet, hvor jeg siden min pureste ungdom og stadigvæk tager op for uforstyrret at få styr på det, der ligger mig på sinde. Denne gang er der pludselig gået fem år siden, jeg var der sidst, men i mit stille sind har jeg gjort kloster og fjord til søjler i mit liv. Når blot jeg ved, de ligger der med friske vinde, lange syn og skjønne rum og sale, kan jeg klare alt, for klosteret er min hemmelige flugtvej, mit frirum, hjemsted for det store smukke ingenting, dér hvor fuldmånen dukker frem bag skovkanten til lyden af køernes gumlen.

Da jeg går ind i bussen i Skive, er det, som om jeg nu har tilbagelagt en nødvendig, men meget anstrengende epoke i mit liv. Som en maratonløber, der ånder lettet op efter gennemført løb, sætter jeg mig tungt på de bageste sæder, vrider guitar og rygsæk af mine spidsbelastede skuldre, lægger nakken tilbage, ånder dybt ud og lukker mine øjne. Pyha! Bussens motor buldrer i tomgang, folk siver ind, køber billet, finder plads, og om lidt er vi på vej. Sikke en befrielse …

“Er det her bussen til Ørslev Kloster?“ lyder en stemme. Min drømmeflugt afbrydes abrupt og prompte. Stemmen er gennemtrængende og selvsikker med københavnsk accent, og den er i højlydt dialog med den lavmælte jydske Skive-chauffør. Bag i bussen, hvor mit indre for sekunder siden var i færd med at falde bagud og langt ned i dybet, flænses jeg tilbage til virkeligheden.

“Åhh nej … det er løgn”, det havde jeg ikke set komme. En uundgåelig personlighed træder ind på scenen, og han er åbenbart også på vej til Ørslev Kloster. Er jeg mon dømt til excentrikere, der erobrer min opmærksomhed, paralyserer min tilstedeværelse og umærkeligt danser mig over på deres banehalvdel?....

Læs resten af Ida Klemanns historie i TANKER på Ørslev Kloster

Jul på Nordfjends

På Ørslev Kloster holdt vi igen i 2019 julemarked, hvor hele egnen omkring klosteret viser, hvad den kan præstere inden for kunst, håndværk, design og fødevarer. Her kan du se nogle stemningsbilleder fra weekenden.

Tak til alle, der deltog, alle, der hjalp og alle, der kom! De deltagende var:

Aktiv Strikdesign, Annes Kreativiteter, Bodil Hansen, Brænderiet Limfjorden, By Brit, Børstenbinderne, C. Frohns Brugskunst, Christel og Javier, Dalsgaard Antik, De søde mostre, Det lille Støberi, Dommerby Papir, Egens Overgaard, Enghave Keramik, Forlaget Evig, Fotograf Kim von Domarus, Fuglehusmanden fra Djeld, Gerard Szulevicz - bronzestøber, Holms kreative univers, Jannes Klejner, Japansk Vintage, Jul i Hald Borgerhus, Julebinderiet, K. Ryan Larsen knive, Ørslev Kloster kirke, aura Jeppesen - ornamenter, Lundø Camping, Lundø Honning, Madam Gori, Mette Vestergaard Design og Illustrationer, Natur og Ungdom, fotograf Nina Høj, Nordic Mood, RAAVAERK, Smedjens Havepynt, Sognehuset, Sten og smykkebod, Staarup Haandbryg, Sweaterbutikken Lundø, Tante Pil, Thise Mejeri,  Ugelris, Virksundbogen, Ørslev Kloster Hovedgaard, Ørslevkloster Børneunivers, Ørslevkloster Idrætsforening, Ørslevkloster Varmeforsyning A.M.B.A.

 

Håndtryk med Ørslev Kloster

I de seneste 15 år har Janne og Garry Keyes stået i spidsen for Ørslev Kloster Arbejdsrefugium. I anledning af jubilæet har de sat ord på nogle af deres tanker.

Af Line Pedersen

Alle der har besøgt Ørslev Kloster Arbejds-refugium har oplevet at blive bombarderet med synsindtryk af skønhed og storhed. Men et andet forhold, som man næppe bemærker ved første klostermøde, er, at der arbejdes intenst med andre sanseindtryk.

– Mødet med klostret er et håndtryk, som man skal kunne mærke helt fysisk, ved at materialer og overflader af træ og sten er rare at røre ved, fortæller Garry. – Det skal lyde rigtigt, når du kører kufferten over gården eller cykler på brostenene. Og det skal mærkes tungt og godt, når du skubber porten op.  Ligesom det skal føles rart at stryge hånden hen over sengegavlen.

Stedet retter os ind

– Det er dét, vi prioriterer, og dét, vi synes passer til dette sted; det skal været et anderledes og sanseligt sted. Og i virkeligheden ligger det meget ligefor, for stedet retter os alle sammen ind. Det har sin egen atmosfære – og den gamle arkitektur viser os hvordan og i hvilken retning.

Overflader, mure, borde, gulve, vægge, enge, møbler - alt er dele af den langsommelighed og ro, som Garry, Mik og Janne forsøger at fremhæve i klostret.

Vi er ikke så vigtige

15 år er lang tid med mange bedrifter og meritter, modgang og medgang. Og med det omfattende arbejde, der er foregået i de 15 år, kunne man godt forledes til at tro, at Janne og Garry er vokset uløseligt sammen med stedet.

Men det er ikke tilfældet ifølge dem selv. Tværtimod skriver de gerne sig selv ud af historien og er helt enige om, at de skal kunne undværes. 

- Vi skal selvfølgelig medskabe en kultur og værne om stedet som fristed og anderledes rum, mens vi er her. Men det er meget vigtigt for os, at tingene ikke må være prædefinerede. Mange vil gerne have regler. Men vi har næsten ingen regler, ud over at hverken vi eller gæsterne må banke på dørene ind til værelserne. For arbejdsroen og friheden er det, folk skal kunne være 100 % sikre på her. Alt andet mærker vi efter og finder ud af – uden regler, siger Janne.

De største sejre

På spørgsmålet om, hvad hun ser som de største sejre i sin forvaltertid, svarer Janne efter en tænkepause:

–  Jamen en af de allerstørste sejre eller succeser, og også vores største glæde, er, at der kommer rigtig mange mennesker på stedet, og at tilfredsheden er så høj. Det føles altid som en stor sejr, når folk kommer og fortæller, at de er helt høje over at være her.

Uligheden er kastet væk

Klostergæsterne er i dag lige så forskellige, som Janne og Garry ønskede sig ved tiltrædelsen. Aldersmæssigt er spændet stort, fagbredden er enorm, og selvom de danske 

gæster er langt i overtal, er der nu også tyskere, svenskere, englændere, nordmænd, australiere og amerikanere på gæstelisten.

Særligt gæsterne fra andre lande er med til at spejle det, stedet kan, fortæller forvalterparret. For netop disse gæster sætter ord på dét, de overraskes over og finder ekstraordinært.

Nogle af de franske gæster har for eksempel givet udtryk for, at de er overvældede over tilliden, som stedet er funderet på, og over, at refugiet ikke ønsker at være elitært.

– De er overraskede over, at her ingen regler er, og siger, at det er meget skandinavisk. Men for os handler det om at skabe rammer for den enkelte – og aldrig fælde dom over, hvem gæsterne er, og hvad de laver, må og ikke må.

Det er et almennyttigt sted

– Vores fornemmeste opgave er, at vi ikke skal sætte hverken andre eller os selv og vores virke i bås. For så låser vi stedet fast. Og refugiet skal netop være et anderledes sted. Ikke musealt, ikke mærkeligt, ikke fimset, men anderledes, understreger Garry.

– Derfor er vi også så glade for at være forvaltere, der går i arbejdstøj. Vi er ikke forstandere. Vi er ikke godsejere. Dette er et almennyttigt sted – noget særlig dansk; et samfund uden klasser.

Højt til loftet

– Uanset hvem der kommer på klostret og med hvad, så indeholder alle noget interessant. Alle har noget med - alle har noget på hjerte. Og det er nok noget af det, vi har lært allermest af undervejs og haft den største glæde af. Det har lært os, hvor vigtigt det er at have højt til loftet både på klostret, i vores arbejdstilgang og også i vores egne sind, siger Garry.

Bösendorfer-flyglet er ankommet

Nu har Ørslev Kloster Arbejdsrefugium flygel til i hvert fald de næste 5 generationer af musikere på arbejdsophold. Med i den store fondsbevilling til restaurering og udvikling af klostret (læs nedenfor) var der øremærkede penge til anskaffelse af et Bösendorfer koncertflygel (VC214). Så nu har musikere det skønneste sted at indlogere sig og det skønneste koncertflygel at spille på under arbejdsophold på klostret.

Flyglet ankom i begyndelsen af april måned (2019). Se hvordan det foregik i billederne nedenunder. Det var en stor begivenhed.

Stor donation til Ørslev Kloster

Ørslev Kloster får nyt liv i et omfattende restaurerings- og udviklingsarbejde over de
kommende år. En samlet bevilling på 51 millioner kroner fra en række fonde og foreninger
gør det muligt at fremtidssikre det 800 år gamle nonnekloster. Klosteret spiller i dag en
vigtig samfundsrolle – både som arbejdsrefugium og som rekreativt og kulturelt
besøgssted.

Med en samlet donation på 51 mio. kroner muliggør nogle af landets største fonde restaurering og udvikling af Ørslev Kloster Arbejdsrefugium. Det over 800 år gamle nonnekloster, som ligger ved Limfjorden, har siden 1969 givet arbejdsro til over 40.000 refugiegæster. En samlet donation sender arbejdsrefugiet sikkert ind i fremtiden.

En række markante danske fonde har tilsammen givet 51 mio. kroner til projektet. Midlerne er givet af A. P. Møller og hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, foreningen Realdania, Spar Vest Fonden, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Slots- og Kulturstyrelsen, GBHF-Fonden, Skive Kommune og Sportgoodsfonden. Donationerne betyder, at hele anlægget og det omkringliggende kulturmiljø omkring Ørslev Kloster Arbejdsrefugium i de kommende år skal restaureres, udvikles og fremtidssikres.

11 ekstra værelser og nye adgange

Bestyrelsesformand Mads Bille udtaler:

”Med donationen kan vi nu aktivere og styrke det historiske klosteranlæg. Vi sikrer stedets enestående funktion, historie og atmosfære. Projektet er en del af en gennemarbejdet forretningsplan og strategi, hvis hovedformål er at sikre Ørslev Kloster som en vigtig del af den nationale kulturarv og som en væsentlig del af en regional ressource.” 

Helt konkret betyder det kommende arbejde, at der bliver etableret 11 ekstra værelser, og at der kommer et trappeforløb fra kælderens folkestue til kirkens tårn, så man kan bevæge sig rundt i hele anlægget. Klostrets portnerbolig bliver desuden udbygget til gruppeophold med 8 af de ekstra nævnte værelser. Ydervægge, døre og vinduer bliver restaureret, og tekniske installationer bliver fornyet. Samlet set forbedres faciliteterne både inde og ude.

Der skal anvendes bæredygtige og langsigtede løsninger. Det samlede kulturmiljø med kirke, kloster, gård og de omgivende 48 tønder land med skov, enge og park udgør nemlig et af de absolut bedst bevarede nonneklostre, som er tilbage i de nordiske lande.

Klosteret har stået i 800 år og går med dette projekt en lang fremtid i møde. Restaureringen bliver udført med respekt for historien og med blik for fremtiden.

Et almennyttigt opholdssted

Udviklingen af Ørslev Kloster er samtidig et almennyttigt projekt, der skal komme flest mulige mennesker til gode.  Klosterområdet spiller i dag en nyttig og aktuel samfundsrolle - både som arbejdsrefugium og som rekreativt og kulturelt besøgssted for mere end 20.000 mennesker hvert år.

Til parken og skoven er der offentlig adgang året rundt, og klosteret afholder over 100 rundvisninger om året samt 2-3 events, der trækker mange mennesker til fra nær og fjern. Til disse mange besøgende vil der blive etableret en formidlingsenhed, så alle kan gå beriget fra et besøg på Ørslev Kloster – også selvom man ikke i det daglige kan komme indenfor i klosteret, hvis man ikke er på arbejdsophold.

”Vi er glade for de mange generøse fondsdonationer, som vil give nyt liv til Ørslev Kloster og komme mange mennesker til gode,” siger klosterforvalter og middelalderarkæolog Janne Fruergaard Keyes, der sammen med sin irske mand Garry Keyes, som også er middelalderarkæolog, står for den daglige ledelse af refugiet.

Klosteret vil fortsat holde åbent året rundt

Projektet sættes for alvor i gang i januar 2019 og vil være færdigt inden udgangen af 2021. Arbejdet er tilrettelagt sådan, at man stadig vil kunne bo på Ørslev Kloster undervejs og endvidere har god mulighed for at følge det spændende projekt.

Kontaktoplysninger

Klosterforvaltere Janne Fruergaard Keyes 61 31 30 20 og Garry Keyes 20 64 39 43.

Fonde bag donationen

Støtten til Ørslev Kloster er på lige godt 51 mio. kr. A. P. Møller og hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal (20 mio. kr.), foreningen Realdania (9,3 mio. kr.), Spar Vest Fonden (7.863.586 kr.), Augustinus Fonden (5 mio. kr.), Aage og Johanne Louis-Hansens Fond (5 mio. kr.), Slots- og Kulturstyrelsen (1.266.000 kr.), Godfred Birkedal Hartmanns Familiefond (1 mio. kr.), Skive Byråd (1.613.586 kr.), Skive Kommunes Vækstpulje (330.000 kr.), Skive Kommunes Landsbypulje (250.000 kr.) og Sportgoodsfonden (150.000 kr.).

Hovedrådgiver på projektet er VMB-arkitekter ved Mette Viuf Larsen

Arbejdsrefugiets historie

Arbejdsrefugiet blev til som et ønske fra Komtesse Olga Sponneck, der var den sidste adelige ejer af klosteret. Hun døde juleaften 1964, og i 1969 åbnede refugiet dørene første gang. Komtessen foretog en større restaurering, da hun erhvervede klosteret i 1934, men meget af det, der blev lavet dengang, trænger nu til en kærlig hånd.

Det samlede kulturmiljø udgør Danmarks og et af Nordens bedst bevarede nonneklosteranlæg, hvor hele kirken, klosteret og haveområderne er bevaret i deres kerne. Bygningsmassen er i sin helhed middelalderlig med stærke spor efter nonneklosteret, men er i særdeleshed pakket ind i en barok overflade fra den efterfølgende herregårdsperiode.

Formål

Ørslev Kloster Arbejdsrefugium spiller i dag en nyttig og aktuel samfundsrolle - både som arbejdsrefugium og som rekreativt og kulturelt besøgssted for mere end 20.000 mennesker hvert år.  Stedet er at af både Nordens og Europas væsentligste arbejdsrefugier. Arbejdsrefugiet er almennyttigt, og alle uanset baggrund kan søge ophold med et defineret arbejdsprojekt. Alle behandles ens og er lige, og både ånden og visionen for driften af stedet er, at det er og skal være et meget skandinavisk, dansk og demokratisk projekt, der går på tværs af politik, religion og faglighed.